Reklama
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Magda Gessler o świątecznych przysmakach

Olivia: Czy jakiś smak napotkany w którymś z zakątków Polski odmienił pani kuchnię?

Reklama

Magda Gessler: Znalazłam wiele genialnych produktów, smaków. Nie zapomnę cudownego smaku śliwki nowosądeckiej, z której przyrządziłam... sos do pizzy, niezwykłego zapachu warzyw na Kresach czy naturalnie kwaszonej kapusty z Charsznicy.

O.: Jak pogodzić rodzinne tradycje kulinarne z potrzebą rozszerzania rodzinnego menu?

M.G.: Jeśli chodzi o święta, jestem tradycjonalistką. Nasza wigilia jest unikatowa na skalę europejską! Dlatego stół do kolacji musi lśnić bielą wykrochmalonego obrusu, a dom powinny wypełniać zapachy świątecznych dań i świeżej choinki.

O.: Jakie błędy zwykle popełniamy, przygotowując wigilijne potrawy?

M.G.: Dwa grzechy główne to pośpiech oraz pójście na łatwiznę, czyli zakup gotowych produktów. Przygotowania do świąt zaczynają się w listopadzie od zrobienia zaczynu do piernika.

Tydzień przed marynujemy śledzie i sporządzamy zakwas do barszczu czerwonego. A potem mamy już z górki!

Olivia
Więcej na temat:Magda Gessler | Gessler | magda | olivia

Zobacz również

  • Córka znanej restauratorki Magdy Gessler (63) – Lara (26) ujawniła na Facebooku, że jest zaręczona z Pawłem Pawłowskim, z którym mieszka od kilku miesięcy. Słyszeliśmy jednak, że radość Lary... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.