Reklama
  • Poniedziałek, 15 grudnia 2014 (12:05)

    Córka Magdy Gessler przejmuje rodzinny biznes

Jeszcze do niedawna jej każdy dzień zaczynał się bladym świtem, a kończył dopiero po północy. Znana restauratorka i kreatorka smaku, Magda Gessler (61), liczyła tylko dni do kolejnego urlopu, aby móc choć przez chwilę odpocząć, złapać oddech i nabrać nieco dystansu.

Reklama

Żyła w ciągłym biegu. Z planu Kuchennych rewolucji pędziła prosto do swoich licznych restauracji. Nie mogła spokojnie spać, nie dopilnowawszy wszystkiego osobiście. Musiała mieć pewność, że sprawy dopięte są na ostatni guzik.

Jej restauracje słyną przecież nie tylko z przepysznej kuchni, ale również z perfekcyjnego wystroju.

Magda Gessler po ci chu marzyła, że z czasem to jej córka zajmie się zarządzaniem wszystkimi rodzinnymi interesami. Jednak początkowo Lara, która ukończyła socjologię, ani myślała iść w jej ślady. Z czasem zaczęło się to zmieniać, ale stopniowo.

Najpierw dziewczyna zainteresowała się słodyczami i ciastami. Zupełnie jak jej tata, Piotr Gessler. Postanowiła zostać cukiernikiem. Swoje umiejętności w tej dziedzinie pojechała szlifować w Londynie! Pani Magda była szczęśliwa. Wiedziała, że z czasem to Lara przejmie dowodzenie w popularnej warszawskiej kawiarni Słodki Słony. I tak się stało.

– Magda wiedziała, że na Larę zawsze będzie mogła liczyć, a jej skrupulatność, wiedza i umiejętności organizacyjne pozwolą prowadzić cukiernię na dotychczasowym, dobrym poziomie – opowiada znajoma restauratorki.

Z czasem Lara podjęła kolejne wyzwanie i oświadczyła mamie, że jest gotowa zająć się także restauracją U Fukiera. To dla niej poważny sprawdzian, ale jak na razie radzi sobie wspaniale. Zarządza, ale także ustala wszystko z doświadczonymi szefami kuchni, czasem wpada na dobre pomysły.

– Jest kreatywna i, co najważniejsze, nie zadziera nosa. Jest normalna, przyjazna i wyrozumiała, ale kiedy trzeba, potrafi być stanowcza jak mama. To bardzo dobra szefowa i już wiadomo, że z takim podejściem bardzo daleko zajdzie – zdradza nam jeden z pracowników restauracji.

Teraz pani Magda jest pewna, że ma w córce godną następczynię. Czy jednak dzięki temu choć trochę zwolni?

SG

Zobacz również

  • W karczmie w Bukowinie Tatrzańskiej zrobiła kiedyś „kuchenną rewolucję”. Lokal zaczął lepiej prosperować. Do czasu. Pod nosem właściciela karczmy, dosłownie vis a vis, Magda Gessler (62)... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.